Seriál o bezpečnosti hesel #3: Jak začít používat správce hesel

Jak začít používat správce hesel

V předchozích dílech jsme si ukázali, proč používat správce hesel a jaké jsou v dnešní době možnosti. Nyní si projdeme, jak je reálně začít používat na příkladě 1Password.

Krok 1 – registrace

První, co je potřeba udělat je se zaregistrovat na stránce https://1password.com/. Po zaregistrování a zvolení master-hesla se stáhne PDF soubor s tajným klíčem, který je potřeba si uložit na bezpečné místo, a následně dojde k přesměrování do webové aplikace.

Krok #1

Krok 2 – stáhnutí aplikace

Pro registraci je potřeba kliknout na odkaz Get the Apps v levé části stránky, kde se zobrazí odkazy pro instalaci aplikace pro různé zařízení. Pro naši ukázku nejdříve zvolíme instalaci na osobní počítač. Po instalaci na osobním počítači a spuštění uvidíte základní okno.

Krok #2

Krok 3 – vytvoření a uložení prvního hesla

Po spuštění aplikace si vytvoříme první záznam s uloženým heslem. Nejdříve klikneme na tlačítko plus u vyhledávání. Následně zvolíme položku Password.

Krok #3.1

Po kliknutí vyplníme veškeré potřebné a nebo chtěné údaje a heslo uložíme.

Krok #3.2

Nyní můžeme heslo zkontrolovat zda se již neobjevilo v databázi uniknutých hesel, kliknutím na tlačítko Check for Vulnerable Password.

Krok #3.3

Krok 4 – instalace pluginu pro prohlížeč

Po vytvoření hesla pro nějakou stránku je potřeba abychom toto heslo nemuseli ručně kopírovat, ale vyplnilo se automaticky. Proto je potřeba nainstalovat doplněk do vašeho prohlížeče. Například pro Firefox je možné ho stáhnout na této adrese.

Pokud používáte jiný prohlížeč, tak cesta, kde ho stáhnout se vám ukáže ve webové aplikaci po kliknutí na Get the Apps v druhém kroku.

Krok 5 – použití hesla v prohlížeči

Pokud se následně budeme chtít přihlásit na danou stránku, kterou jsme vyplnili do položky website, naskytne se nám možnost vložení hesla (heslo k tunasec.com).

Krok #5

Krok 6 – instalace mobilní aplikace

Mobilní aplikaci lze opět stáhnout (nebo získat odkaz) ve webové aplikaci po kliknutí na Get the Apps v druhém kroku. Případně lze vyhledat aplikaci 1Password v AppStoru na iOS a nebo v Google Play na Androidu.

Po instalaci stačí naskenovat QR kód ze záložky Get the Apps z webové aplikace, a po zadání master-hesla se příhlásíme i v mobilní aplikaci.

Krok #6.1 Krok #6.2

Pokud je telefon připojen k internetu, tak hesla jsou synchronizována v reálném čase, takže pokud si vytvoříte heslo na PC během pár sekund se vám objeví i v telefonu. U telefonu je potřeba případně nastavit automatické doplňování hesel z aplikace 1Password.

Krok 7 – automatické vyplňování adresy/přihlašovacích údajů/…

Nyní již víme jak ukládat hesla. Dalším krokem je připravit si šablonu pro registrace nových účtů, kdy se nám automaticky vyplní přihlašovací jméno, adresa, a další údaje. Nejdříve tedy vytvoříme nový záznam “Identity”.

Krok #7.1

U identity je nejlepší vyplnit co nejvíc údajů, jelikož to lze potom využívat pro automatické vyplňování formulářů. Kdy při vytvoření účtu stačí kliknout na kteroukoliv položku, a 1Password nabídne automatické vyplnění. Tudíž stačí jen kliknout, vše se vyplní automaticky a po kliknutí na heslo se vygeneruje i náhodné heslo.

Krok #7.2 Krok #7.3

Krok 8 – uložení přihlašovacího jména a hesla z prohlížeče

Pokud se budeme registrovat do nové služby na internetu (jako v předchozím kroku), přihlašovací údaje je možné automaticky uložit do správce hesel pro budoucí použití.

Závěr

Nyní by již neměl být problém začít využívat 1Password na sto procent, pokud i přesto narazíte na jakékoliv problémy nebojte se zeptat se v komentářích pod článkem na LinkedIn, Facebooku nebo Twitteru. Pokud se vam 1Password úplně nezamlouval a chtěli byste zkusit jiný správce hesel, tak velká část kroků je v obdobném duchu, jen se ve většině případů liší grafika.


Přidej se do našeho mailing listu

Chceš se dozvědět víc ohledně IT bezpečnosti? Tak si na správném místě.


TunaSec z.s.
Moldavská 527/3, Bohunice, 625 00 Brno
Phone  +420 774 071 231
Envelope  info@tunasec.com